Τι παίζει

Κατακόμβες

Les Catacombes – Υπόγεια Νεκρόπολη

Τοποθεσία : 1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy – 75014 Paris

Screenshot_2017-12-22-23-03-06-1

 

Κάτω από τη πόλη του φωτός, τα λείψανα 6 εκατομμυρίων Παριζιάνων περιμένουν να σας καλωσορίσουν σε ένα εκτεταμένο δίκτυο από κατακόμβες που εκτείνεται σε 322 χλμ. Φυσικά μόνο 2 χλμ θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε (επίσημα), αν το επιλέξετε, κατεβαίνοντας 130 σκαλιά για να εισέλθετε και ανεβαίνοντας 83 στην έξοδο. Μη σας τρομάζουν τα σκαλιά… θα έχετε την ευκαιρία να τρομάξετε  περισσότερο στη συνέχεια του ιδιότυπου αυτού τουρ και μάλιστα χωρίς ξεναγό. Γι αυτό άλλωστε δε συστήνεται για παιδιά, άτομα με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα ή σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις.

 

collageκατακομβες

Λίγο ιστορία : 

Οι κατακόμβες δημιουργήθηκαν από την ανάγκη για καλής ποιότητας οικοδομικά υλικά από την εποχή των Ρωμαίων ακόμα. Τον 12ο και τον 13ο αιώνα, οι αυξημένες οικιστικές ανάγκες οδηγούν στην εξόρυξη του πετρώματος από ακόμη μεγαλύτερο βάθος, σε μια προσπάθεια διατήρησης της πολύτιμης για τις καλλιέργειες φυτικής γης στην επιφάνεια. Ωστόσο ήδη από τον 12ο αιώνα ο υπερπληθυσμός της πόλης φέρνει στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έλλειψη χώρου στα νεκροταφεία. Οι πλούσιοι είχαν ακόμα τη δυνατότητα να θάβουν τους νεκρούς τους σε ακριβά νεκροταφεία αλλά οι φτωχοί, που ήταν και περισσότεροι, δεν είχαν αυτή τη πολυτέλεια. Ως αποτέλεσμα άρχισαν να δημιουργούνται ομαδικοί τάφοι για τους φτωχούς, οι οποίοι θάβονταν μέσα σε σάκους. Κατά τον 17ο αιώνα οι συνθήκες υγιεινής για τη πόλη είχαν γίνει αφόρητες καθώς ούτε πια οι ομαδικοί τάφοι επαρκούσαν και τα κόκαλα από τις εκταφές για να εξοικονομηθεί χώρος στοιβάζονταν στην επιφάνεια πλέον.

20140910_1447021

Τον 18ο αιώνα ο Alexandre Lenoir είχε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι κατακόμβες για να αποσυμφορηθούν τα νεκροταφεία. Ο υπόγειος ενταφιασμός ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 1786 μετά από τη χειροτονία του μέρους από τους ιερείς. Μέχρι το 1788 καροτσάκια φορτωμένα με οστά , τα οποία καλύπτονταν από ένα μαύρο πέπλο κατέφθαναν στις κατακόμβες πάντα με συνοδεία ψαλτών κατά μήκος της διαδρομής. Μέχρι το 1814 είχαν μεταφερθεί όλα τα λείψανα από τα νεκροταφεία του Παρισιού. Στην αρχή οι κατακόμβες ήταν απλώς ένα μέρος για να τοποθετούνται τα οστά των νεκρών. Κατόπιν ο Louis-Etienne de Héricart Thury ανέλαβε την ευθύνη για το οστεοφυλάκιο όπου έγινε ένα έργο τέχνης, όπως το βλέπουμε σήμερα.

Οι σήραγγες χρησιμοποιήθηκαν και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από μέλη της Γαλλικής Αντίστασης ενώ Γερμανοί στρατιώτες δημιούργησαν καταφύγια, κάτω από το έκτο διαμέρισμα του Παρισιού.

20140910_143509

Προσωπική εκτίμηση :

Αν δεν έχετε πρόβλημα με τα σκαλιά, με την υγρασία και με υπαρξιακές ανησυχίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τις κατακόμβες… Kαι να αποκτήσετε… Αν έχετε χρόνο και αντοχές τολμήστε το, αν μη τι άλλο θα είναι μια εμπειρία.

Travel tips :

  • Έχει πάντα ουρά στην είσοδο, οπότε υπολογίστε τον χρόνο (λιγότερη αναμονή 1.30 ώρα). Ευτυχώς υπάρχουν Paul δίπλα οπότε ένα καφεδάκι επιβάλλεται όσο θα περιμένετε.
  • Ντυθείτε καλά, 14°C και αρκετή υγρασία για περίπου 45 λεπτά.
  • Δεν υπάρχει τουαλέτα στις κατακόμβες, οπότε να έχετε προνοήσει…

Travel info : 

  • Πρόσβαση : Στάση του μετρό Denfert-Rochereau
  • Ώρες λειτουργίας : Από 10 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ. Κάθε Δευτέρα και 1η Μαίου κλειστά
  • Εισιτήρια : 10 ευρώ / 8 ευρώ μειωμένο. Μειωμένο δικαιούνται μεταξύ άλλων νεαροί 18-26 ετών και κάτοχοι Navigo card (βλέπε σημείωση για μεταφορές)
  • Δωρεάν είσοδος σε παιδιά κάτω των 17 ετών με συνοδεία ενηλίκου

Screenshot_2017-12-22-23-52-55

 

 

 

Επίσημο site : εδώ

 

 

 

 

 by Odysseas Tsatsoulis

 

Δείτε επίσης : 

Κρήνη των Μεδίκων – Η κρήνη ενός Κύκλωπα

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: