Τι παίζει

Η γνώση της ημέρας : Γιατί οι αγριόχηνες πετούν σε σχηματισμό;

Περί αγριόχηνας ο λόγος…
xhna
 Θυμόσαστε την Άκα τη βασίλισσα; Ένα από τα αγαπημένα μου παιδικά ήταν και ο Νιλς Χόλγκερνσον. Γιατί άραγε οι αγριόχηνες πετούν σε σχηματισμο;

Η πτήση σε σχηματισμούς επιτρέπει στις αγριόχηνες να κρατούν οπτική επαφή μεταξύ τους και να αντιδρούν αμέσως όταν το προπορευόμενο πουλί αλλάζει κατεύθυνση, ταχύτητα ή ύψος. Επίσης, μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το ρεύμα αέρα που δημιουργείται από τις προπορευόμενες αγριόχηνες διευκολύνει την πτήση του υπόλοιπου σμήνους, περιορίζοντας τις ατμοσφαιρικές αναταράξεις.

Όταν οι αγριόχηνες που πετούν σε σχηματισμό αναπτύσσουν ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες που θα ανέπτυσσαν αν πετούσαν μόνες, χτυπούν τα φτερά τους λιγότερο και γι’ αυτό έχουν χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις χωρίς διακοπή. Για παράδειγμα μερικά είδη χήνας μπορούν να πετούν μέχρι και 1.600 χιλιόμετρα χωρίς διακοπή.

Δηλαδή, για να το φέρουμε και στα δικά μας μέτρα. Αν κάποιος ξεκινήσει από την Σπάρτη για να πάει μέχρι την Κωνσταντινούπολη οδικώς είναι 1300 χλμ περίπου. Ε μέχρι εκεί και άλλα 300 χλμ, δηλαδή απόσταση Αθήνα-Βόλος, χωρίς στάση!!

Απίστευτο έτσι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: